Het definitieve concept van de standaard Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (MDTO) is door het Nationaal Archief opgeleverd. We zijn op zoek naar gemeenten die de implementatie van het MDTO in de praktijk willen beproeven.

Metadata worden gebruikt om kenmerken van gegevens te beschrijven, ze geven context aan een document. Ze zijn belangrijk om de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie te waarborgen. Het MDTO is een norm voor metadateren voor álle overheidsorganisaties. VNG Realisatie en de Adviescommissie Archieven leverden een bijdrage aan de ontwikkeling ervan. Het MDTO is eind mei 2021 gepresenteerd tijdens de Thematiendaagse Metadata, een serie webinars georganiseerd door het Kennisnetwerk Informatie en Archieven (KIA).

Vaststelling

De Standaardisatieraad van het Nationaal Archief stelt het MDTO naar verwachting in juli dit jaar vast als opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO). Na vaststelling kunnen overheidsorganisaties de implementatie van het MDTO gaan plannen.

Aanmelden praktijkbeproeving

Gemeenten en archiefinstellingen die het MDTO in de praktijk willen beproeven, kunnen zich daarvoor aanmelden bij het Nationaal Archief. Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@nationaalarchief.nl met als onderwerp: Implementatie MDTO.

Meer informatie 

 

Source