De Taiwanese chipfabrikant TSMC rekent erop dat het wereldwijde chiptekort blijft aanhouden tot in 2022. Door de enorme vraag naar computerchips vanuit verschillende sectoren, heeft het bedrijf dit het eerste kwartaal van dit jaar 19,4 procent meer winst gemaakt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020.

In een toelichting op eerstekwartaalcijfers zegt TSMC-topman C.C. Wei dat de chipfabrikant volop heeft ingezet op het bouwen van nieuwe fabrieken en het uitbreiden van bestaande productielocaties. Toch probeert Wei de verwachtingen van klanten te temperen door te benadrukken dat de productiecapaciteit van TSMC dit jaar “krap” blijft.

Er heerst al maandenlang een flink wereldwijd chiptekort. Dat komt onder meer door de wereldwijde coronacrisis, waardoor veel mensen thuiswerken. Mensen hebben geschikte apparatuur nodig om thuis te werken, zoals laptops. Maar ook naar bijvoorbeeld spelcomputers is meer vraag dan gebruikelijk.

Het Taiwanese bedrijf maakt computerchips voor onder andere halfgeleiderfabrikant Qualcomm en techgigant Apple, maar ook voor diverse automerken. Die werden als eerste hard getroffen door het aanhoudende chiptekort en hebben het grootste aantal orders staan bij TSMC. De chipfabrikant vermoedt dat het zijn klanten in de auto-industrie vanaf het volgende kwartaal van meer computerchips kan voorzien.

Source