De Chinese ruimtesonde Chang’e 5 is begonnen aan zijn terugweg naar de maan, meldt SpaceNews. Uit data zou blijken dat de sonde daar donderdag langs zal vliegen.

Het onbemande ruimtevaartuig maakte vorig jaar een landing op de maan en nam daar monsters. Deze maanstenen werden vervolgens naar aarde gebracht voor wetenschappelijk onderzoek. Het was voor het eerst in veertig jaar dat dit gebeurde.

Chang’e 5 zou op 30 augustus aan een nieuwe reis naar de maan zijn begonnen. In de maanden daarvoor heeft de ruimtesonde vanuit de ruimte de aarde en de zon geobserveerd en verschillende tests met betrekking tot de controle van ruimtebanen uitgevoerd.

Waarom Chang’e 5 precies langs de maan vliegt, is onduidelijk. Het ruimtevaartuig staat onder controle van het Beijing Aerospace Flight Control Center (BACC). De organisatie heeft nog niets bekendgemaakt over de toekomstige plannen met Chang’e 5.

De sonde is onderdeel van het Chinese maanprogramma van de China National Space Administration (CNSA). Chang’e 5 is vernoemd naar de Chinese godin van de maan.

Source