Hackers hebben jarenlang toegang gehad tot een systeem van de Europese Unie waarin kabelberichten met gevoelige diplomatieke communicatie te vinden was.

Op die manier wisten zij duizenden kabelberichten tussen diplomaten te downloaden, schrijft The New York Times op basis van de bevindingen van internetbeveiligingsbedrijf Area 1.

Volgens het bedrijf zijn de hackers gelieerd aan de Chinese inlichtingendienst. Een deskundige van Area 1 zegt  dat er “geen twijfel” bestaat dat de aanval is uitgevoerd door de Chinese overheid.

De berichten tussen diplomaten gingen onder meer over de Amerikaanse president Donald Trump, de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping.

Het bedrijf ontdekte dat de hackers malafide e-mails verstuurden naar diplomaten in Cyprus, waarna zij toegang kregen tot het systeem van het eiland. Daar kregen zij de beschikking tot wachtwoorden die nodig zijn om de database met kabelberichten van de Europese Unie in te zien.

Het secretariaat van de Europese Unie laat aan The New York Times weten “op de hoogte te zijn van de beschuldigingen over een mogelijk lek van gevoelige informatie en de zaak actief te onderzoeken”. Ook de Amerikaanse inlichtingendienst NSA laat weten de hack te onderzoeken.

https://www.nu.nl/internet/5639090/chinese-hackers-hadden-jarenlang-toegang-berichten-europese-unie.html