China heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.

Het eerste onderdeel van het ruimtestation werd al in april gelanceerd. Dat is een buis van bijna 17 meter lang en iets meer dan 4 meter breed. Daar moeten de drie taikonauten leven, eten, slapen, sporten, werken en onderzoek doen. De bemanning gaat twee keer naar buiten voor een ruimtewandeling. De komende jaren moeten er nog twee andere onderdelen aan de eerste module worden gekoppeld.

De ruimtemissie wordt geleid door de 56-jarige Nie Haisheng, die aan zijn derde ruimtevlucht begint. Samen met Liu Boming (54) en Tang Hongbo (45) zal hij de komende drie maanden in het ruimtestation wonen.

Nog nooit zijn Chinese taikonauten zo lang aan ´één stuk in de ruimte geweest. “Deze missie duurt langer en we moeten niet alleen de kern installeren, ons huis in de ruimte, maar we moeten ook een paar belangrijke technische tests doen. Deze missie is moeilijker en de uitdagingen zijn groter”, zei Nie bij de laatste persconferentie voor vertrek. Liu spreekt van een “extreem complexe en zware missie”, ook vanwege de ruimtewandelingen.

China ambitieus in de ruimte

Het ambitieuze China werkt in de ruimtevaart niet of nauwelijks samen met andere landen. Als het ruimtestation rond 2023 klaar is, kan daar wel wat verandering in komen. “In de nabije toekomst zullen we zowel Chinese als buitenlandse astronauten samen in het Chinese ruimtestation zien”, liet een bestuurder van het Chinese ruimtevaartprogramma weten.

In de Koude Oorlog bood de Sovjet-Unie bondgenoten ruimtevluchten aan. Daardoor konden mensen uit bijvoorbeeld Oost-Duitsland, Bulgarije, Vietnam, Cuba, Afghanistan, Mongolië en Syrië de ruimte in.

Vorige maand werden al spullen richting het ruimtestation Tiangong gebracht:

Source