China heeft in bodemmonsters van het maanoppervlak Helium-3 gevonden, meldt het aan de Chinese staat gelieerde Global Times. Helium-3 is een stof die op aarde zeer zeldzaam is. De stof is een belangrijk element voor kernfusie, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen.
Door onze Techredactie

Het bodemmonster werd genomen tijdens de Chang’e 5-maanmissie. Hiervoor werd een gat van 6,5 meter diep in het maanoppervlak geboord op een plek waar vulkanische activiteit is geweest. Het bodemmonster woog 1,73 kilo en werd na aankomst op aarde met 33 wetenschappelijke organisaties gedeeld.

In het bodemmonster is Helium-3 aangetroffen. De ontdekking suggereert dat de stof in grotere hoeveelheden op de maan aanwezig is. Helium-3 is een belangrijk element voor kernfusie. Kernfusie wordt gezien als een mogelijke energiebron voor de toekomst.

Bij kernfusie komt veel energie vrij door atomen met elkaar te laten versmelten. Kernfusie levert geen radioactief afval op. Dat is wel het geval bij kernsplitsing, zoals dat nu wordt gedaan in kerncentrales.

In het maanmonster werd naast Helium-3 ook een nieuw en onbekend mineraal ontdekt. Dit mineraal heeft de naam Changesite-(Y) gekregen, vernoemd naar een maangodin uit de Chinese mythologie. Daarmee is China, na Rusland en de Verenigde Staten, het derde land ter wereld dat een onbekend mineraal heeft ontdekt op de maan.


Lees meer over:

ChinaHeelal en ruimtevaartTech

Source