Mark Zuckerberg en Jack Dorsey, de directeuren van Facebook en Twitter, zullen 28 oktober getuigen voor een commissie van de Amerikaanse Senaat. Volgens een bron van persbureau Reuters zal ook Sundar Pichai, de directeur van Google, aanwezig zijn, maar het bedrijf heeft dat niet bevestigd.

De Senaatscommissie voor Handel wil de drie CEO’s spreken over de mogelijke hervorming van een Amerikaanse wet die internetbedrijven beschermt. Het Witte Huis wil de wet aanpassen om bedrijven zoals Facebook, Twitter en Google meer verantwoordelijkheid te geven.

Sectie 230 van de wet stelt dat internetbedrijven in principe niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers op hun platformen doen. Facebook, Twitter en YouTube (onderdeel van Google) zijn daarmee niet aansprakelijk voor de teksten, video’s en reacties die gebruikers op hun sociale media achterlaten.

De verschijning voor de commissie geeft de CEO’s van Facebook, Twitter en Google de kans om persoonlijk toe te lichten hoe de bedrijven bijvoorbeeld de verspreiding van nepnieuws, haatberichten en terroristische berichten tegengaan en welke rol sectie 230 van de wet daarin speelt.

Directeuren van grote techbedrijven hebben zich de afgelopen jaren regelmatig verschijnen voor commissies van het Amerikaanse Congres.

Zo moesten Facebook, Twitter en Google zich in september 2018 ook samen verantwoorden voor een verhoor van een Senaatscommissie over de rol van sociale media in de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016.

Facebook stuurde die dag operationeel directeur Sheryl Sandberg naar Washington. Dorsey was namens Twitter aanwezig en Larry Page van Google kwam niet opdagen. In verband met de coronacrisis schuiven de directeuren eind oktober virtueel aan.

Source