Een twintigjarige man uit Almelo is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar – waarvan één jaar voorwaardelijk – voor het ontwikkelen en verkopen van software waarop nepsites van banken draaiden, meldt de rechtbank Den Haag.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de man aan ten minste 49 klanten zogeheten phishingpanels heeft geleverd, waarmee criminelen konden zien welke bankgegevens hun slachtoffers invoerden. Daarmee konden ze vervolgens inloggen bij de echte website van de bank van het slachtoffer, om bankrekeningen te plunderen.

Door de panels te verkopen heeft de man volgens de rechtbank bijgedragen aan het plegen van fraude, met mogelijk grote financiële gevolgen. Daarnaast heeft hij de panels ook zelf gebruikt om fraude te plegen.

De man krijgt na het uitzitten van zijn celstraf begeleiding om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij moet meedoen aan het programma Hack_Right, waarin jonge cybercriminelen worden begeleid om hun talent voor ICT op legale wijze in te zetten.

Het Openbaar Ministerie had eerder deze maand een celstraf van vier jaar en een boete van 50.000 euro geëist.

Source