Tegen een negentienjarige man uit Den Haag is vrijdag een celstraf van acht maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De verdachte heeft persoonsgegevens uit een systeem van de GGD gestolen en verhandeld, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De man wordt ervan verdacht begin vorig jaar honderden foto’s te hebben gemaakt van persoonsdossiers in het systeem CoronIT, waarin afgenomen coronatests worden geregistreerd. Vervolgens verspreidde hij deze foto’s via Telegram en Snapchat. Volgens het OM heeft de man zich hierbij schuldig gemaakt aan computervredebreuk en datadiefstal.

De actie van de man had volgens het OM grote gevolgen. “Er werd gevreesd voor een dalende testbereidheid, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de bestrijding van het coronavirus. Mensen waren verontrust, de GGD had de handen vol aan het beantwoorden van vragen.”

De politie kwam de man op het spoor op basis van logbestanden van de GGD. Uit onderzoek van een cybercrimeteam blijkt dat hij in totaal 795 foto’s van persoonsdossiers heeft gemaakt. Een deel daarvan heeft hij ook verstuurd.

Gelet op de jonge leeftijd van de verdachte maar ook het grote aantal dossiers dat hij heeft gestolen, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar.

Als bijzondere voorwaarde moet de reclassering toezicht op hem houden. Ook moet de winst van 795 euro, 1 euro voor elke foto die hij had doorgestuurd, van hem worden afgepakt.

Source