dinsdag 24 maart 2020, 13:32

Telefoon met social media iconen erop

© geralt

BRUSSEL (ANP) – EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft de Europese telecombedrijven gevraagd geanonimiseerde gegevens van mobiele apparaten te delen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te kunnen brengen en voorspellen. Volgens de Fransman is het nodig om mobiele metadata te verzamelen om patronen van de uitbraak te kunnen analyseren, heeft hij de bedrijven tijdens een videoconferentie voorgehouden. Dergelijke gegevens bevatten onder meer de locatie van een toestel. De Europese privacyregels blijven strikt gehandhaafd, aldus de Europese Commissie.

Aan de orde kwam ook hoe de netwerken goed kunnen blijven functioneren nu er vanwege de coronacrisis steeds meer mensen thuis werken en voor vertier het internet gebruiken. Vorige week vroeg Brussel streamingplatformen al hun doorvoer van data aan te passen. De scherpere HD-kwaliteit van films of series vergt meer datacapaciteit dan de standaardkwaliteit. Onder andere Netflix, YouTube en Disney+ hebben dat gedaan. Dat heeft volgens Breton al tot aanzienlijk resultaat geleid om de druk op het internet te verlagen.

Brussel vraagt de telecombedrijven ook “de kwetsbaarste klanten inclusief kleine bedrijven” te beschermen. Velen hebben door de crisis problemen met het betalen van hun rekening.

Terug naar boven

Source