Fabrikanten en verkopers van apparaten die zijn verbonden met het internet, moeten die apparatuur beter gaan beschermen tegen hackers en virussen. Daartoe heeft de Europese Commissie donderdag een voorstel ingediend.

Volgens Brussel is de extra beveiliging hard nodig. Cybercriminelen slaan steeds vaker toe met bijvoorbeeld gijzelsoftware en richten voor vele miljarden aan schade toe. De Europese Commissie vindt dat er niet van consumenten verwacht mag worden dat ze zich wapenen tegen zulke aanvallen.

Ook stelt de Europese Commissie dat fabrikanten opener moeten zijn over de veiligheidsrisico’s van hun apparaten. Voor ze hun apparatuur op de markt brengen, maar ook daarna moeten ze de risico’s voortdurend tegen het licht houden.

In de eerste vijf jaar nadat een product op de markt is gebracht, moeten de fabrikanten beveiligingslekken en andere problemen binnen 24 uur melden. Vervolgens moeten ze ook met oplossingen komen.

Het voorstel helpt volgens Brussel niet alleen consumenten. Het gaat bedrijven zelf ook veel geld en reputatieschade schelen, omdat cyberaanvallen minder vaak zullen slagen.

Als bedrijven zich niet aan de voorgestelde regels houden, zouden toezichthouders in de EU-landen hun producten van de markt kunnen weren. De toezichthouders kunnen bovendien boetes opleggen die in de miljoenen euro’s kunnen lopen.

Het voorstel ligt nu ter goedkeuring bij het Europees Parlement.

Source