Apple is de poortwachter voor iPhone- en iPad-gebruikers, zegt Vestager in een toelichting. “Met Apple Music concurreert Apple met andere muziekdiensten. Door het opleggen van strenge regels worden andere muziekdiensten benadeeld, onthoudt Apple gebruikers goedkopere alternatieven en beperkt het de concurrentie.”

Klacht van Spotify

De zaak begon met een klacht van Spotify in maart 2019. Die streamingdienst vindt dat Apple zijn eigen dienst, Apple Music, voortrekt en hekelt dat het verplicht commissie moet betalen. Ruim een jaar later maakte de Europese Commissie bekend een onderzoek te beginnen naar onder meer dat tarief. Er loopt ook nog een ander onderzoek vanuit de commissie, naar betaaldienst Apple Pay.

De topman van Spotify spreekt, in reactie op het nieuws, op Twitter van een “belangrijke dag”. Apple zegt dat de zaak het “tegenovergestelde van eerlijke concurrentie is”. Volgens de techgigant wil Spotify wel de voordelen, toegang tot honderden miljoenen gebruikers, maar vinden ze dat ze daar niet voor hoeven te betalen.

Source