EU-landen mogen “risicovolle” leveranciers van telecomapparatuur weren uit de zogenoemde kern van hun 5G-netwerken, adviseert Brussel de lidstaten. De niet-bindende richtlijnen kunnen landen helpen die de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE willen uitsluiten.

“We kunnen veel dingen bereiken met 5G, maar alleen als we ervoor kunnen zorgen dat het netwerk veilig is”, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager woensdag.

Met name Huawei ligt onder vuur sinds de Verenigde Staten het bedrijf beschuldigen van spionage namens China. De apparatuur van het Chinese bedrijf zou volgens de VS gebruikt kunnen worden om het Westen af te luisteren. Huawei is wereldwijd marktleider op het gebied van telecomapparatuur.

De Europese Commissie noemt zelf geen bedrijven die volgens Brussel risicovol zijn. Landen mogen deze invulling zelf geven. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD waarschuwt regelmatig voor China, maar fabrikanten uit dat land worden tot nu toe niet formeel beperkt in hun mogelijkheden in telecomnetwerken.

Vestager dringt er bij EU-landen op aan om een risicoanalyse te maken om fabrikanten met een hoog risico te identificeren. Ook worden lidstaten geadviseerd om voor de netwerken gebruik te maken van apparatuur van meerdere fabrikanten.

Het Verenigd Koninkrijk besloot dinsdag dat Huawei geen onderdeel mag uitmaken van de kern van het 5G-netwerk. Ook de Chinese fabrikant ZTE is als door het land aangemerkt als een “aanbieder met een hoog risico”.

Source