De overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft kan de gamingindustrie schaden. Dat zegt de Britse concurrentiewaakhond Competition and Markets Authority (CMA), die in juli een onderzoek startte naar de overname.

Door onze techredactie

Microsoft zou concurrenten de toegang tot populaire spellen zoals Call of Duty kunnen ontnemen, waarschuwt de toezichthouder. Deze games worden ontwikkeld door Activision Blizzard.

Microsoft, eigenaar van spelcomputerbedrijf Xbox, leidt al twintig jaar de markt voor spelcomputers samen met concurrenten Sony en Nintendo. Door deze drie-eenheid is er al weinig ruimte voor andere makers van spelcomputers, zegt de toezichthouder.

Doordat Microsoft de titels van Activision in handen krijgt, kan het zijn eigen exclusieve aanbod voor de Xbox uitbreiden en beter concurreren met de PlayStation 5 van rivaal Sony. Die doet al langer goede zaken met exclusieve games die niet op andere spelcomputers verschijnen.

Microsoft-topman Brad Smith zei dat het bedrijf juist wil dat meer mensen toegang krijgen tot games, niet minder. “Sony heeft gezegd dat het zich zorgen maakt om Call of Duty, maar wij hebben aangegeven dat we van plan zijn om de game op dezelfde dag beschikbaar te stellen op zowel de Xbox als de PlayStation.”

Deal moet nog drie keer worden goedgekeurd

Het is nog niet duidelijk wat het onderzoek zal betekenen voor de overname. Activision verwacht nog steeds dat de deal rondkomt voor het einde van Microsofts boekjaar, dat in juni 2023 eindigt. De twee bedrijven hebben tot 8 september de tijd om met voorstellen te komen om zorgen van de waakhond weg te nemen.

Microsoft kondigde begin dit jaar aan Activision Blizzard voor omgerekend ruim 60 miljard euro over te nemen. De deal moet nog wel goedgekeurd worden in de Verenigde Staten, de Europese Unie en China.


Lees meer over:

MicrosoftActivision BlizzardTech

Source