Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin van miljardair Jeff Bezos lanceert zijn eerste bemande raket op 20 juli. Het gaat om een toeristische vlucht met de New Shepard: een raket en capsule met ruimte voor zes personen.

De raket is ontworpen om de capsule naar een hoogte van 100 kilometer boven de aarde te brengen. Daar zijn mensen enkele minuten gewichtloos en kunnen ze de ronding van de aarde bekijken, voordat de capsule zelfstandig terugkeert om met behulp van parachutes te landen.

Een van de zes zitplaatsen wordt geveild. Mensen hebben vijf weken de tijd om op de vlucht te bieden. Het is niet duidelijk wie de andere passagiers zijn.

Ook is nog onbekend wat een kaartje voor een vlucht met New Shepard gaat kosten. Blue Origin-topvrouw Ariane Cornell zegt af te wachten wat er wordt geboden op de veiling. “De actiefste bieders zullen op onze radar staan, dus die kunnen we na de eerste vlucht benaderen”, zegt ze. Later dit jaar moeten nog enkele bemande vluchten plaatsvinden.

Enkele jaren geleden zeiden bronnen van Blue Origin dat kaartjes tussen de 200.000 en 300.000 dollar zouden kosten. Concurrent Virgin Galactic, dat in de toekomst ook passagiersvluchten naar de ruimte wil aanbieden, vraagt 250.000 dollar voor een plek aan boord.

Voordat de ruimtetoeristen met de herbruikbare New Shepard-raket reizen, krijgen ze eerst drie dagen training.

Source