Bij grote paniek om een veiligheidsprobleem in besturingssysteem iOS voor iPhones kan Apple voortaan een noodreparatie uitvoeren. In iOS 16, de nieuwste versie van het besturingssysteem, kan Apple beveiligingsupdates uitvoeren zonder een nieuwe softwareversie te ontwikkelen.

Met iOS 16 heeft Apple essentiële beveiligingsupdates losgetrokken van normale software-updates. In de afgelopen jaren heeft Apple ieder jaar tientallen software-updates uitgebracht voor iOS. Daarmee werden niet alleen nieuwe opties aan iPhones toegevoegd, maar ook veiligheidsproblemen opgelost.

Vanaf iOS 16 kan Apple bij hoge nood ook alleen een beveiligingsupdate uitbrengen. Apple noemt dit Rapid Security Response. Zo’n noodreparatie lost alleen het veiligheidsprobleem op, zonder verdere aanpassingen aan het besturingssysteem.

Als Apple zo’n beveiligingsupdate heeft uitgebracht, kunnen iPhone-gebruikers de noodreparatie verwijderen. Dat kan handig zijn als de update problemen op de iPhone veroorzaakt.

Apple verwerkt een dergelijke noodoperatie ook in een volgende software-update voor iOS. Als die software-update is geïnstalleerd, kunnen gebruikers de noodreparatie niet meer ongedaan maken.

Source