De deadline voor de beslissing over de overname van het internetdomein .org is woensdag uitgesteld. Mensenrechtenorganisaties waarschuwden dat de verkoop van het domein schadelijk zou kunnen zijn voor goede doelen die zich op dit moment bezighouden met het COVID-19-virus.

De internetautoriteit ICANN zou op 20 maart beslissen of het .org-domein, dat grotendeels wordt gebruikt door goede doelen en hulporganisaties, mag worden overgenomen door investeringsmaatschappij Ethos.

Maar mensenrechtenorganisaties riepen op om het besluit uit te stellen. De organisaties vinden het geen goed moment om nu “een aardverschuiving” te veroorzaken.

Het Public Interest Registry (PIR), de beheerder van het .org-domein, ging woensdag akkoord met dertig dagen uitstel “in het licht van de huidige gebeurtenissen”.

PIR wordt een organisatie met een winstoogmerk

Op 13 november maakte Ethos bekend dat het PIR in handen komt van de investeringsmaatschappij. Met de overname verandert het PIR in een organisatie met een winstoogmerk.

Een groep activisten wil de verkoop van het internetdomein .org aan Ethos daarom voorkomen. De verkoop ter waarde van 1 miljard euro is volgens hen slecht voor de miljoenen non-profitorganisaties die gebruikmaken van het .org-domein.

Bedrijven en organisaties betalen gemiddeld zo’n 10 tot 20 euro per jaar voor het domein. De activisten vrezen dat de kosten gaan oplopen als een bedrijf met winstoogmerk het beheer in handen krijgt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Source