Een familie in Rijssen werd via een phishingaanval voor 10.000 euro bestolen door criminelen, schrijft RTV Oost. De Rabobank betaalde het geld terug.

De anonieme familie kreeg naar eigen zeggen argwaan toen de limieten van hun bankrekeningen werden verhoogd. Al snel was zo’n 10.000 euro van de rekeningen opgenomen bij pinautomaten in Amsterdam.

Criminelen hadden eerder toegang gekregen tot het internetbankieren van de familie, blijkt uit onderzoek van de politie en de fraudehelpdesk van de Rabobank. Vermoedelijk is het misgegaan bij een transactie via Marktplaats en werden inloggegevens van de bank ingevuld op een nepsite.

Nadat de criminelen toegang kregen, voerden ze een adreswijziging door en lieten ze op het nieuwe adres bankpassen bezorgen. Daarmee werd het geld vervolgens opgenomen. De familie is het geld niet kwijt, de Rabobank betaalde het verloren bedrag terug.

Begin dit jaar meldde de Fraudehelpdesk nog dat het aantal meldingen van fraude de afgelopen jaar flink is gestegen. Met name cybercrime, zoals phishing, heeft onder criminelen aan populariteit gewonnen. Mensen kunnen melding doen bij de Fraudehelpdesk als ze merken dat iemand hen probeert op te lichten.

Source