Automatische kentekencamera’s leggen elke maand 135 miljoen keer de locatie van voertuigen vast, maakt de politie dinsdag bekend op zijn website. Het gaat om zo’n driehonderd zogenoemde ANPR-camera’s die op vaste locaties boven snel- en autowegen zijn geplaatst.

Met de inwerkingtreding van een nieuwe wet mogen ANPR-beelden sinds 2019 automatisch 28 dagen lang bewaard worden. Met de bevoegdheid kan de politie tot vier weken na een misdrijf onderzoeken welke kentekens allemaal rond de plaats delict gesignaleerd zijn.

De politie meldt dat rechercheurs in het eerste jaar ongeveer elfhonderd kentekens hebben opgevraagd, die na toestemming van het Openbaar Ministerie (OM) gedeeld mogen worden. Bestuurders op de foto’s zijn onherkenbaar gemaakt.

Het standaard bewaren van de kentekens voor vier weken, gebeurt in ieder geval tot en met 2021. Uit onderzoek moet blijken welke meerwaarde de bevoegdheid precies biedt en of deze afweegt tegen de ethische aspecten van het op grote schaal verzamelen van de kentekenbeelden.

Source