Na een onverwachte nieuwsblokkade van Facebook en harde woorden vanuit de Australische overheid, zijn de gemoederen toch snel tot bedaren gekomen. Vanochtend kondigden het techbedrijf en de Australische regering aan dat ze alsnog overeenstemming hebben bereikt, waardoor het platform stopt met het blokkeren van nieuwsmedia. Facebook gaat nu proberen afspraken te maken met uitgevers.

De patstelling, die afgelopen woensdag was ontstaan, draaide om het betalen van media voor het gebruiken van hun content. De regering wil dat Facebook en Google de portemonnee trekken; dat moet de Australische media-industrie helpen.

Lukt het de komende tijd niet om met uitgevers tot afspraken te komen, dan beslist een arbitragecommissie over het bedrag. Iets wat de platforms niet zagen zitten.

Kritiek op wetsvoorstel

“Iedereen verliest een beetje”, reageert Mark Deuze, hoogleraar mediastudies (UvA) op de uitkomst. “Facebook was te veel aan het pesten en Australië ging nogal dommig om met de digitale cultuur waarin we leven.” Hij doelt op het feit dat er alleen al voor linkjes betaald zou moeten worden. Dit leidde tot veel kritiek uit de techindustrie, onder meer van de bedenker van het wereldwijde web, Tim Berners-Lee.

Het vandaag toegevoegde amendement verplicht de Australische regering onder meer om eerst te kijken in hoeverre er al afspraken zijn gemaakt tussen de platforms en uitgevers, voordat de regels van toepassing zijn op een specifiek bedrijf.

Daarnaast krijgen Facebook en Google meer tijd voor onderhandelingen. De periode was drie maanden en daar komen twee maanden mediation bij.

Source