Apple zou dit jaar voor het laatst een iPhone met lcd-scherm uitbrengen, en vanaf 2020 alleen nog maar iPhones met een oled-scherm op de markt willen brengen.

Dat meldt The Wall Street Journal, op basis van gesprekken die schermmaker Japan Display voert met investeerders.

Japan Display maakt al jaren de lcd-schermen voor iPhones, maar die inkomsten vallen vanaf 2020 weg, zou het bedrijf hebben gezegd. Apple zou alleen nog dit jaar een iPhone met lcd-scherm uitbrengen, vermoedelijk de opvolger van de iPhone XR. De verkopen van die iPhone XR met lcd-scherm zouden bovendien tegenvallen, gevolgen die Japan Display ook voelt.

Om dat verlies op te vangen, zou Japan Display op zoek zijn naar investeerders, die een bedrijfsaandeel tot 30 procent zou worden aangeboden.

Apple stapt over op oled

In 2017 verscheen de eerste iPhone met een lcd-scherm, de iPhone X, terwijl de iPhone 8 en 8 Plus dat jaar nog een lcd-scherm hadden. In 2018 verschenen de iPhone XS en XS Max, beiden met oled-scherm. De iPhone XR heeft nog wel een ldc-scherm, en heeft daardoor iets bredere schermranden dan de andere recente iPhones.

Vanaf 2020 zou Apple toch volledig willen overstappen op oled-schermen. Oled geeft zelf licht en heeft daarom in tegenstelling tot lcd geen losse module voor de schermverlichting nodig, waardoor de schermen dunner zijn. Bovendien kunnen de schermen in andere vormen worden gemaakt, en zijn ze zeer flexibel.

Apple koopt zijn oled-schermen bij Samsung, de grootste maker van oled-schermen voor smartphones. Ook LG maakt oled-schermen, Japan Display niet.

iPads de komende tijd nog wel met lcd-scherm

Japan Display komt niet direct zonder bestellingen te zitten: Apple gebruikt nog wel lcd-schermen voor iPads en MacBooks. Het duurt vermoedelijk nog een aantal jaar voordat oled-schermen voor een concurrerende prijs op zulke formaten kunnen worden gemaakt.

Apple zou volgens geruchten onderzoeken of het zelf microled-schermen kan ontwikkelen. Zulke schermen lijken op oled, maar gebruiken geen organisch component. Daardoor zouden de schermen dezelfde voordelen bieden, maar geen nadelen zoals het inbranden van beelden en een natuurlijke achteruitgang van de schermen.

https://www.nu.nl/mobiel/5698031/apple-stapt-in-2020-helemaal-oled-schermen-iphones.html