Apple is akkoord gegaan met een schikking die kan oplopen tot 500 miljoen dollar – omgerekend bijna 450 miljoen euro – in een zaak rond de batterijen van iPhones. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd bewust de batterijen van oudere telefoontypen te saboteren met software-updates.

Het gaat onder meer om de iPhones 6, 6s, 7, 7 Plus en SE. Amerikaanse consumenten klaagden dat de batterijen van die telefoons na iedere software-update van Apple sneller leegliepen. Ze beschuldigden het bedrijf ervan dat ze zo werden gemanipuleerd om een nieuw toestel aan te schaffen.

25 dollar per iPhone

In 2018 kwam de zaak voor een rechtbank in San Francisco. Hoewel Apple de beschuldigingen ontkent, is het bedrijf nu toch met de klagers een schikking overeengekomen die neerkomt op zo’n 25 dollar per iPhone. Dat bedrag kan nog meer of minder worden, afhankelijk van hoeveel telefoons in aanmerking komen voor de schikking.

Eerder verlaagde Apple ook al tijdelijk de prijs van nieuwe batterijen met tientallen dollars om de klachten tegen te gaan. Volgens het bedrijf waren de problemen met de batterijen onder meer te wijten aan temperatuurverschillen of het veelvuldig gebruik van de telefoons.

Source