Apple heeft zijn nieuwste smartphones gepresenteerd. De iPhone 12 krijgt vier verschillende modellen, waaronder een speciale miniversie.

Het ontwerp van de vier nieuwe iPhones lijkt op de recente iPads die de techreus presenteerde. Om de randen van het toestel zit een metalen band, zoals ook het geval was bij onder andere de iPhone 4 en 5.

Net als afgelopen jaar brengt Apple een gewone en Pro-editie van de nieuwe iPhone uit, die allebei schermen van 6,1 inch hebben. Daarnaast is er een grotere variant van de iPhone 12 Pro met een display van 6,7 inch.

Door dunnere schermranden is het toestel compacter dan voorgaande toestellen. Een keramische laag over het scherm moet ervoor zorgen dat de smartphone ook minder snel bekrast of beschadigd wordt.

Mini-model

Voor het eerst brengt Apple ook een kleinere variant uit van de telefoon. De nieuwe iPhone 12 Mini heeft een display van 5,4 inch. Dit compactere scherm moet makkelijker met één hand te bedienen zijn.

Alle vier de telefoons hebben een oledscherm. Dat is voor het eerst: bij de vorige telefoons werd oled enkel gebruikt voor de Pro-modellen, terwijl de goedkopere telefoons lcd gebruikten.

Camera’s

De iPhone 12 Pro-lijn onderscheidt zich met de camera’s, waarvan er drie achterop het toestel zitten. Deze hebben ultrawide-, wide-angle- en tele-lenzen met resoluties van 12 megapixel. De gewone iPhones 12 hebben enkel wide-angle en ultrawide.

Speciale hardware in de Pro-toestellen zorgt ervoor dat de camera bij het maken van foto’s een beetje meebeweegt. Hierdoor blijft het beeld stabiel en worden foto’s scherper. Een LiDAR-sensor helpt de Pro-telefoons om diepte te zien voor bijvoorbeeld augmented reality.

In de smartphones zit de nieuwe Apple A14 Bionic-chip, die vijftig procent sneller moet zijn dan de snelste smartphone-chips. De iPhones 12 werken ook op snellere 5G-netwerken, belooft Apple.

Magneetlader

Achterin de iPhone 12 zit een magneet, die gebruikt kan worden om een speciale, draadloze magneetlader te verbinden.

Daarnaast is het mogelijk om speciale accessoires met de magneet te bevestigen, zoals hoesjes of opbergvakjes voor betaalpassen.

699 dollar

De iPhone 12 mini wordt verkocht voor 699 dollar, terwijl de grotere iPhone 12 voor 799 dollar over de toonbank gaat. Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. De iPhone 12 Pro en Pro Max zijn Apples premiumvarianten met hogere prijzen van respectievelijk 999 en 10999 dollar.

Voor het eerst verkoopt Apple zijn nieuwe telefoons zonder bijgeleverde oordopjes en stroomadapters. Volgens het bedrijf is dat nodig om de impact op het milieu te verkleinen.

HomePod Mini

De techreus presenteerde ook een nieuwe, kleinere variant van zijn slimme HomePod-speaker. Daarmee concurreert het bedrijf directer met Google en Amazon, die ook speakers voor een lagere prijs verkopen.

De HomePod Mini heeft een ingebouwde processor die de geluidsinstellingen afstelt op de muziek die op dat moment wordt afgespeeld. Koppel je twee HomePods aan elkaar, dan kunnen ze muziek in stereo afspelen.

De HomePod Mini kan ook smarthome-apparatuur in huis bedienen, of als intercom met meerdere Apple-apparaten werken.

De speaker is vanaf 16 november verkrijgbaar voor 100 dollar. Het apparaat zal niet in Nederland worden verkocht.

Source