Apple heeft de omstreden Facebook-klokkenluider Sandy Parakilas aangenomen. Hij gaat werken binnen het privacyteam van het bedrijf.

Dat meldt de Financial Times op basis van niet nader genoemde bronnen. Zowel Parakilas als Apple hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

Parakilas hield voor Facebook in de gaten of softwareontwikkelaars de privacyregels van het sociale netwerk honoreerden. Hij vertrok in oktober 2012 bij het bedrijf.

Toen afgelopen jaar bleek dat databedrijf Cambridge Analytica data van Facebook had misbruikt voor politieke reclames, voorzag Parakilas het Britse parlement van informatie over het databeleid binnen Facebook tussen 2010 en 2014. 

De klokkenluider zou toen hij bij Facebook werkte meermaals aan de bel hebben getrokken over het databeleid van het bedrijf. De manier waarop het sociale netwerk data verzamelde kon volgens hem schadelijke gevolgen hebben.

Apple profileert zich als privacyvoorvechter

Apple probeert zich de afgelopen jaren te profileren als een privacybewuste techgigant. Het bedrijf adverteerde tijdens gadgetbeurs CES nog met zijn privacybeleid, door te zeggen dat “alles wat op je iPhone gebeurt, ook op je iPhone blijft.”

Apple-CEO Tim Cook zei in juni 2018 dat de privacysituatie bij techbedrijven uit de hand is gelopen en dat bedrijven teveel data verzamelen. Hij noemde privacy een “fundamenteel mensenrecht”.

https://www.nu.nl/internet/5672957/apple-neemt-facebook-klokkenluider-privacyteam.html