Apple moet toestaan dat appontwikkelaars hun eigen betaalsystemen gebruiken in plaats van die van de techreus. Dat heeft de rechter in de zaak tussen Apple en Epic Games vrijdag geoordeeld, meldt Bloomberg. De uitspraak betekent dat de ontwikkelaars de commissie van 30 procent die Apple rekent kunnen omzeilen.

Het conflict begon in augustus vorig jaar, toen Apple Fortnite uit de App Store haalde. Veel ontwikkelaars die apps aanbieden in de App Store, betalen per verkoop 30 procent aan Apple en houden 70 procent zelf. Omdat Epic dat percentage te hoog vond, besloot het een eigen betaalsysteem in Fortnite te zetten om de commissie te omzeilen.

Dat was tegen de regels van Apple, waarna Fortnite uit de App Store werd gehaald. Vervolgens klaagde Epic Apple aan. Volgens Epic is de commissie van 30 procent aan Apple te hoog, maar kunnen ontwikkelaars niet anders, omdat de App Store de enige manier is om apps aan te bieden aan iPad- en iPhone-bezitters.

De rechter heeft nu geoordeeld dat Apple moet toestaan dat appontwikkelaars hun eigen betaalsysteem gebruiken. Het is nog niet bekend of Apple tegen de uitspraak in beroep gaat.

Source