Apple zou met een speciale reparatiedienst komen, bedoeld voor oudere apparaten die nu niet meer standaard gerepareerd worden.

Met zijn nieuwe “Repair Vintage Apple Products Pilot” wil Apple de periode verlengen waarbinnen consumenten hun producten door Apple kunnen laten repareren. Dat zeggen ingewijden tegen 9to5Mac.

Als Apple-producten nu vijf tot zeven jaar oud zijn, komen ze bij het bedrijf op de lijst “Oude en verouderde producten“. Na die periode is repareren bij Apple niet meer mogelijk, en houdt het bedrijf geen reserveonderdelen op voorraad.

Met zijn nieuwe programma verruimt Apple die periode, waardoor onder meer de iPhone 4S en 5, MacBook Air en MacBook Pro uit 2012 en iMacs uit 2011 weer voor reparatie in aanmerking komen.

Reparaties zolang de voorraad strekt

De nieuwe, langere reparatieperiode geldt zolang de voorraad van benodigde onderdelen strekt. Zijn onderdelen op, zouden dezelfde regels als voorheen gelden en krijgen klanten te horen dat hun product verouderd is.

Apple heeft het repareren van zijn producten de afgelopen jaren steeds moeilijker gemaakt. Zo bestaat er sinds de iPhone 6 het gevaar dat reparaties door derden voor foutmeldingen zorgen. Voorheen weigerde Apple zelfs iPhones te repareren die eerder al door een ander waren gerepareerd, maar daar zou het bedrijf in 2017 vanaf zijn gestapt.

De nieuwste MacBook Pro-modellen gaan bij reparatie op slot, en kunnen dan alleen door Apple ontgrendeld worden. Wel biedt Apple vaker reparaties met korting of gratis reparaties aan, bijvoorbeeld aan de met toetsenbordproblemen geplaagde recente MacBooks.

In de VS willen enkele staten dergelijke maatregelen verboden maken met een “recht op reparatie”. Apple lobbyt tegen dergelijke wetgeving.

https://www.nu.nl/gadgets/5548763/apple-komt-met-reparatiedienst-oudere-producten.html