Apple heeft een camerasysteem voor zijn Apple Watch gepatenteerd. Door beelden samen te voegen wil het bedrijf nadelen van smartwatch-camera’s vermijden.

Apple heeft het patent dinsdag toegewezen gekregen, ontdekte AppleInsider. Apple beschrijft een camerasysteem op een smartwatch dat bestaat uit één of twee groothoeklenzen op zowel het horloge zelf als in het horlogebandje.

De camera’s nemen constant beelden op, die door het systeem worden samengevoegd. Het resultaat zou één beeld moeten zijn dat automatisch op het onderwerp is gericht.

Dat zou bijvoorbeeld werken bij videobellen. Apple stelt dat traditionele camera’s op een horloge zorgen voor ‘onflatteus’ beeld dat in de neus filmt, omdat gebruikers het horloge niet recht voor hun gezicht houden.

Het systeem van Apple zou met behulp van gezichtsherkenning de bewegingen van de gebruiker opvangen, en omzetten naar een deels kunstmatig samengestelde weergave van het gezicht van de gebruiker.

Videobellen zonder pols op te tillen

Bij videobellen zou het voor de ontvanger zo lijken alsof de beller de camera recht voor zijn gezicht houdt, terwijl die camera eigenlijk veel lager staat. Het gezicht van de beller zou daarbij ook stil in beeld blijven staan, ook al wordt het horloge bewogen.

Recente iPhones en nieuwe iPad Pro-modellen gebruiken al een gezichtsscanner, waarmee gebruikers 3D-emoji’s hun gezichtsbewegingen kunnen laten imiteren. Mogelijk wil Apple een aangepaste versie van die techniek toepassen.

Gebruikers zouden met het systeem ook voor zich uit kunnen filmen. Ook dan worden beelden van meerdere camera’s samengevoegd, zodat nauwkeurig richten niet nodig is.

Hoewel het patent aan Apple is toegekend, is niet zeker of het bedrijf de techniek ook daadwerkelijk zal toepassen. Verschillende andere bedrijven voegden eerder wel camera’s toe aan slimme horloges, maar die sloegen niet aan. Recente smartwatches hebben in de regel geen camera.

https://www.nu.nl/gadgets/5570033/apple-denkt-videobellen-met-apple-watch.html