Drie Amsterdammers zijn door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot celstraffen tot 20 maanden. Het drietal verkocht drugs via dark web.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de straffen dinsdag bekend op zijn website. De drie verdachten handelden vanuit de huizen waarin zij wonen. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket ging het om “alles behalve heroïne” en werden de drugs via postpakketjes verstuurd.

Klanten van de drie bestelden middelen onder meer via de handelsmarkt Hansa Market op het dark web, een afgesloten deel van het internet. Gebruikers doen dat vaak via de Tor-browser, waarmee hun identiteit wordt verhuld.

Hansa Market werd in 2017 offline gehaald, maar daarna zocht de politie door naar verkopers die daarop actief waren. Na een tip over bitcoinhandel werden de verdachten gevonden.

In april van 2018 zijn de drie personen aangehouden. De politie vond in de woningen naast drugs ook een wapen en munitie. De officier van justitie spreekt van een “vrij professionele organisatie”. De verdachten leidden een webshop met een versleutelde chatfunctie om vragen en opmerkingen te behandelen.

Toen het drietal werd aangehouden, hadden de verdachten bitcoins ter waarde van minstens 150.000 euro verdiend. Het OM eiste eerder straffen tot drie jaar.

https://www.nu.nl/tech/5685485/amsterdammers-krijgen-20-maanden-cel-drugsverkoop-dark-web.html