De vier grootste providers van Amerika ontkennen dat zij slachtoffer zijn van een Chinese microspionagechip. Ze reageren daarmee op een tweede controversieel verhaal van techpublicatie Bloomberg.

AT&T, T-Mobile, Sprint en Verizon ontkennen tegen Motherboard dat zij slachtoffer zijn geworden van een hack met microchips. Die zouden zogenaamd door China in servers van grote Amerikaanse bedrijven zijn geplaatst.

Naast de vier grote providers ontkennen ook het kleinere CenturyLink, Cox en Comcast dat zij getroffen zijn.

Het oorspronkelijke nieuws was afkomstig van Bloomberg, dat stelde dat ‘een grote Amerikaanse telecomprovider’ door Chinese spionageapparatuur was getroffen. De provider werd echter niet bij naam genoemd vanwege bescherming van de bron die het verhaal naar buiten bracht.

Eerder artikel over bedrijfsspionage bij Apple en Amazon

Cybersecurity-experts plaatsen vraagtekens bij het nieuws, ook vanwege een soortgelijk bericht dat eerder deze maand naar buiten kwam. Toen schreef de publicatie op basis van anonieme bronnen dat grote bedrijven zoals Apple en Amazon door de spionage waren getroffen, maar die ontkenden allebei stellig.

Ook over het huidige verhaal is nog veel onduidelijk. Buiten het feit dat niet bekend is om welke provider het gaat weigert Bloomberg meer bewijs openbaar te maken, al zegt het tijdschrift dat het wel documenten heeft ingezien. Het verhaal is bovendien gebaseerd op slechts één bron.

https://www.nu.nl/internet/5505989/amerikaanse-telecomproviders-ontkennen-aanval-chinese-spionagechips.html