Een 36-jarige man uit de Amerikaanse staat Ohio is aangeklaagd voor het witwassen van ruim 300 miljoen dollar via bitcoins, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag. De man zou een cryptocurrency-mixer met de naam Helix hebben gerund op het darkweb.

Een cryptocurrency-mixer is een onlinedienst die cryptovaluta, zoals bitcoins, naar en langs verschillende digitale portemonnees verstuurt om zo de herkomst van de virtuele munten te verhullen.

De man zou daarmee tussen 2014 en 2017 tegen betaling geld afkomstig van illegale activiteiten, zoals drugshandel, hebben witgewassen. Hij zou in totaal meer dan 350.000 bitcoins hebben verstuurd, dat komt neer op meer dan 300 miljoen dollar.

Daarbij werkte hij samen met de AlphaBay, de grootste illegale marktplaats op het darkweb om zijn bitcoin-witwasdiensten aan AlphaBay-klanten te bieden, schrijft het ministerie van Justitie. AlphaBay werd in 2017 door de politie offline gehaald. Op AlphaBay werden illegale goederen verhandeld, zoals drugs en gestolen creditcards.

Nederland is een van de meest actieve EU-landen als het gaat om de verkoop van illegale drugs via het darkweb. Tussen 2015 en 2017 werd door Nederlanders voor meer dan 10 miljoen euro aan drugs verhandeld op AlphaBay, blijkt uit statistieken die Europol in bezit heeft.

Source