Amazon zou in India, een groeimarkt van het bedrijf, producten van andere verkopers hebben nagemaakt en verkocht in zijn eigen webwinkel. Dat blijkt uit duizenden interne stukken van het bedrijf die zijn ingezien door persbureau Reuters.

De medewerkers zouden ook de manier waarop producten in de webshop verschenen hebben aangepast. Als klanten naar producten zochten, werden die van Amazon zelf hoger in de resultaten getoond dan die van concurrenten.

In de webshop van Amazon kunnen particulieren en bedrijven hun producten verkopen, maar Amazon verkoopt er zelf ook producten. Dit doet het bedrijf met eigen merken.

Uit de documenten blijkt dat een groep medewerkers van Amazon uitzocht welke producten van verkopers goed verkochten. Vervolgens werden de producten nagemaakt en verkocht door Amazon onder een van de eigen merknamen van het bedrijf.

Een van de gedupeerden zou een bekend Indiaas kledingmerk zijn. In de gegevens staat volgens Reuters precies beschreven hoe de groep van Amazon de beoogde kleding wilde namaken en verkopen.

De onthullingen werpen een nieuwe blik op kritiek die Amazon al eerder kreeg. Het bedrijf is vaker aangeklaagd voor het namaken van goederen van verkopers op het platform. Zo openden de Verenigde Staten, Europa en India onderzoeken naar de manier waarop Amazon met de concurrentie omgaat. Tot nu toe sprak het bedrijf de aantijgingen altijd tegen. De nieuwe onthullingen van Reuters zouden eveneens niet kloppen, meldt Amazon in een verklaring.

Source