Het Agentschap Telecom start een onderzoek naar KPN omdat het Chinese techbedrijf Huawei mogelijk ongeautoriseerde toegang heeft gehad tot de systemen van de telecomprovider, meldt de waakhond op zijn website.

De instantie gaat kijken wat er klopt van het rapport en welke veiligheidsmaatregelen KPN inmiddels heeft genomen. Het agentschap verwacht volgende maand een update te kunnen geven over het onderzoek.

“Telecomnetwerken behoren tot de vitale infrastructuur. De veiligheid en integriteit van telecomnetwerken zijn dan ook van het grootste belang voor onze maatschappij en onze economie”, schrijft het agentschap.

De ongeautoriseerde toegang van Huawei kwam aan het licht via een tien jaar oud rapport van adviesbureau Capgemeni dat de Volkskrant in handen kreeg.

Volgens de krant had Huawei de mogelijkheid om telefoongesprekken van KPN-klanten mee te luisteren. Nederlandse regeringsleiders, onder wie toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende, maakten gebruik van het KPN-netwerk. Ook kon Huawei volgens het rapport zien welke nummers KPN in opdracht van Nederlandse autoriteiten moest aftappen.

Zowel Huawei als KPN spreekt de conclusies van het rapport tegen.

Source