Facebook wijzigt het beleid voor jonge mensen op zijn platforms Facebook, Messenger en Instagram. Gegevens van tieners onder de achttien worden beter afgeschermd, zodat adverteerders hun reclames minder specifiek op die doelgroep kunnen richten.

In een blogbericht schrijft Facebook dat adverteerders hun doelgroepen binnenkort alleen nog op basis van leeftijd, geslacht en locatie kunnen inrichten. Eerder hadden ze hiervoor veel meer opties. Zo konden ze bekijken welke websites en apps de tieners nog meer gebruiken en wat hun interesses zijn. Voor volwassen gebruikers verandert er niets.

Facebook zegt te geloven in gepersonaliseerde advertenties, maar biedt ook opties voor mensen die niet gericht aangesproken willen worden door adverteerders. Zij kunnen dat laten weten via de instellingen.

Uit gesprekken met jeugdadvocaten zou zijn gebleken dat jongeren die keuzes nog niet altijd weloverwogen maken, daarom past Facebook het beleid voor hen aan. Als de gebruikers achttien worden, krijgen ze alsnog de keuze om gerichte advertenties in te schakelen.

Op Instagram worden accounts van mensen onder de achttien bij het registreren voortaan standaard op privé gezet. Andere personen moeten dan een volgverzoek indienen. Volgens Facebook moet dit ertoe leiden dat jonge mensen niet zomaar in aanraking komen met volwassenen met wie zij geen contact willen.

Met een privéaccount kunnen alleen mensen die je volgen foto’s, video’s en Stories bekijken. Ook kunnen alleen zij reageren. Tieners die toch liever een openbaar profiel hebben, kunnen dat alsnog veranderen.

Daarnaast krijgen alle gebruikers onder de achttien met een openbaar account binnenkort een notificatie te zien. Daarin worden de voordelen van een privéaccount benoemd en wordt uitgelegd hoe ze deze optie kunnen instellen.

Source