De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept Apple en Google dinsdag op om hun appwinkels aan te passen, om mensen beter te informeren over het gegevensgebruik van apps.

De ACM deed de oproep samen met consumententoezichthouders uit 26 andere landen. De toezichthouders willen dat de techbedrijven hun winkels aanpassen, zodat appmakers consumenten beter kunnen inlichten over het gegevensverbruik van apps die zij uitgeven.

Bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM zegt dat consumenten het recht te hebben om te weten wat een app met hun gegevens doet. “De winkels van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet”, zegt ze. “Dit moet zo snel mogelijk veranderen.”

De toezichthouders hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de App Store van Apple en de Play Store van Google. Daarin werd vastgesteld dat de informatieverstrekking over gegevensgebruik “onvoldoende” is. Zo moeten mensen te ver naar beneden scrollen om de gegevens die worden verzameld te kunnen bekijken. Daardoor zouden apps lastig met elkaar te vergelijken zijn.

De ACM stelt dat als Apple en Google niet tegemoet komen aan de eisen van de toezichthouders, de toezichthouders individueel sancties kunnen opleggen.

https://www.nu.nl/apps/5786772/acm-appwinkels-moeten-beter-informeren-over-gegevensgebruik.html