Wie de websites toch wil bezoeken kan dat doen, maar moet dan wel het rode waarschuwingsscherm negeren. Daarbij krijg je de mededeling dat de pagina die je wil bezoeken, gevaarlijk kan zijn.

Ook in Firefox, een andere populaire browser, zullen de websites binnenkort stoppen met werken. Onlangs stelde de maker van die browser de beslissing nog uit, omdat er nog te veel websites zouden zijn die hun verbinding op de achterhaalde manier beveiligen.

Symantec

De getroffen websites gebruiken certificaten van het beveiligingsbedrijf bedrijf Symantec, dat door Google vorig jaar op de vingers werd getikt omdat het zijn zaken niet op orde zou hebben. Daarop besloot Google om het vertrouwen in het bedrijf op te zeggen en de certificaten van het bedrijf ongeldig te verklaren.

Dat is al geruime tijd bekend en een website-eigenaar kan het probleem oplossen door een ander certificaat te installeren. Maar relatief veel eigenaren hebben dat nog altijd niet gedaan, mogelijk omdat ze er niet van op de hoogte waren.

Zo zei een woordvoerder van het persbureau ANP, waarvan twee sites die veel door journalisten worden gebruikt ook een waarschuwing zouden geven, ook nog niet van het probleem te weten. Het persbureau gaf aan de onveilige certificaten maandagavond nog te vervangen.

https://nos.nl/l/2254988