Doordat we steeds meer van dit soort apparaten zijn gaan gebruiken, neemt ook de kans op misbruik toe, zegt hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten van de TU Delft. “Zo’n tien jaar geleden begonnen criminelen gericht de webcam over te nemen.”

Zo werd in 2014 een 19-jarige Rotterdammer vervolgd voor het maken kinderporno. “De dader kon met een simpel computerprogramma de controle over de webcam overnemen.”

De afgelopen jaren zijn we veel meer camera’s gaan gebruiken die aangesloten zijn op het internet. Denk aan een camera bij de bel om te zien wie er voor de deur staat, camera’s in je huis of babyfoons. “Een groot deel daarvan is slecht beveiligd en dus heel makkelijk te hacken,” zegt Van Eeten.

Hij maakt zich zorgen over de toekomst. “We zijn met elkaar één grote surveillance-machine aan het maken en dat gaat zich ook tegen ons keren. Dat kan niet anders.”

Voordelen van de webcam

Los van de nadelen en schaduwkanten van de webcam bracht het mensen ook vooral een hoop geluk en vermaak. Videobellen met familie of vrienden aan de andere kant van de wereld kwam voor iedereen binnen handbereik.

Ook kijken ruim een miljoen bezoekers in het voorjaar mee in de nestkastjes van vogels. Via de webcams kun je de spreeuwen, bosuilen, slechtvalken en ooievaars zien vanaf het uitkomen van het ei tot het uitvliegen van de jongen.

https://nos.nl/l/2260334