Inmiddels zijn ook andere zogenoemde cryptomunten aanzienlijk in waarde gedaald ten opzichte van de hype vorig jaar, constateert ABN AMRO. “Onder andere omdat een grote groep mensen zich uit de markt van cryptomunten heeft teruggetrokken.”

Zo’n 100.000 Nederlanders trokken zich volgens onderzoeksbureau Kantar terug. Ze zouden niet meer in de toekomst van digitale valuta geloven. In september waren er zo’n 480.000 Nederlanders die cryptomunten hebben.

Ook in de dienstverlening rondom cryptomunten is een krimp te zien. “Sinds vorig jaar zien we enkele tientallen partijen die producten of diensten aanbieden”, zegt een woordvoerder van de AFM die toezicht houdt op dit soort bedrijven. “Maar dat aantal neemt de laatste maanden wel af.”

Sneller en makkelijker

Omdat de hype op de cryptomarkt voorlopig in ieder geval voorbij lijkt, hebben de ontwikkelaars van cryptomunten tijd om te innoveren. Ict’ers kunnen zich richten op het sneller en makkelijker maken van de transacties.

Dat geldt niet alleen voor de bitcoin, maar ook voor de ruim 2000 andere digitale betaaleenheden die er inmiddels zijn. Ze werken allemaal met een technologie genaamd blockchain. “Codeschrijvers waren voorheen vooral druk met brandjes blussen omdat de systemen overbelast waren”, zegt blockchainadviseur Lykle de Vries.

In de video hieronder wordt uitgelegd wat blockchain is:

https://nos.nl/l/2257302