De rechtbank in Utrecht heeft drie bitcoin-witwassers en drie klanten veroordeeld voor celstraffen van één tot drie jaar.

De drie bitcoinhandelaren namen de digitale munten aan van hun klanten en zetten die om in contante geldbedragen. Zij controleerden niet waar de aangeboden munten vandaan kwamen. Ook hun klanten wilden er niets over zeggen.

Om de bitcoins om te zetten in contant geld, maakten de handelaren gebruik van een mixerdienst. Daarmee wordt het moeilijker om de herkomst de virtuele munten te achterhalen. Bovendien beloofden zij hun klanten anonimiteit.

Het contante geld overhandigden zij aan hun klanten. Voor de transacties vroegen zij een ongebruikelijk hoge commissie. De waarde van de virtuele munt en daarmee de illegale verdiensten varieerden tussen de één ton en 10 miljoen euro.

Omdat de verdachten niets wilden zeggen over de herkomst van de virtuele munten, oordeelde de rechtbank dat het geld is verdiend met criminaliteit.

Een van de klanten werd tegelijk veroordeeld voor het bezit van ruim vijf kilo harddrugs. Een andere klant werd veroordeeld voor het uitbaten een hennepkwekerij.

 

Source: Rechter veroordeelt drie bitcoin-witwassers en drie klanten tot celstraffen