De politie heeft vrijdag in Den Haag ruim tweehonderd illegale mediaspelers in beslag genomen, nadat de Stichting Brein aangifte had gedaan van grootschalige auteursrechtenschending.

De mediaspelers waren te koop in een winkel en bevatten voorgeïnstalleerde software waarmee gemakkelijk films en tv-series konden worden bekeken uit illegale bronnen.

In april besloot het Europees Hof van Justitie dat de verkoop van zulke specialistische mediaspelers verboden kan worden wegens auteursrechtenschending. Sindsdien zijn “honderden” aanbieders van de mediaspelers gestopt, zegt directeur Tim Kuik van Stichting Brein tegen NU.nl.

Ook de Haagse verkoper beloofde aan de Stichting Brein dat hij zou stoppen met de verkoop, en haalde zijn website offline. In zijn winkel ging hij echter gewoon door met de verkoop. Daarom deed de stichting, die opkomt voor de belangen van auteursrechtenhouders, aangifte bij de politie.

“We vonden het zo hondsbrutaal”, zegt Kuik. Hij wil met de aangifte een voorbeeld stellen. “Als je dit doet, kun je ook de politie op je dak krijgen.”

Appeltje schillen

Het is ongebruikelijk dat de politie in actie komt in een auteursrechtenzaak. Meestal moeten de eigenaren van auteursrechten zelf naar de rechter stappen om inbreuk te stoppen.

Strafrechtelijke vervolging is alleen mogelijk bij bedrijfsmatige en grootschalige inbreuken. Dan kan de rechter zelfs een gevangenisstraf van maximaal vier jaar opleggen. Kuik zegt dat zijn stichting ook nog civielrechtelijk “een appeltje te schillen” heeft met de aanbieder van mediaspelers. De stichting schikt regelmatig voor duizenden euro’s met illegale aanbieders van films, tv-series, software en e-books.

Bron: Politie neemt illegale mediaspelers in beslag in Den Haag