De politie wil de handel in illegaal vuurwerk online terugdringen. “De afgelopen jaren was de pakkans te laag”, zegt Marcel Kruize van de Nationale Politie in het AD. “We gaan de handel nu frustreren.”

Dertig rechercheurs speurden gisteren in het kader van de actie ‘Megathon’ internet af om de handel aan te pakken. Na de zoekactie werden zo’n 65 processen-verbaal uitgedeeld. Verkopers worden strafrechtelijk aangepakt. “Kopers kunnen rekenen op persoonlijke aandacht van de politie. Bijvoorbeeld door een huisbezoek van de wijkagent”, schrijft de politie.

Traumachirurg

Via internetblogs zijn 1400 Nederlanders in beeld die illegaal vuurwerk aanbieden. Zeker een paar honderd blogs worden gebruikt voor professionele handel, zegt Kruize tegen de krant. Als de politie de kopers en verkopers heeft achterhaald wordt de site uit de lucht gehaald.

Volgens de politie blijkt uit TNO-onderzoek dat het illegale vuurwerk soms de kracht van een granaat heeft. In juni pleitte de politie nog voor een verbod op knalvuurwerk. Volgens korpschef Akerboom kan hij zijn mensen, andere hulpverleners en burgers niet meer tegen dit soort vuurwerk beschermen.

Nep-webshop

Tijdens de afgelopen jaarwisseling belandden 72 mensen bij de traumachirurg. De slachtoffers die er het slechtst aan toe waren, liepen hun verwondingen op door illegaal knalvuurwerk en carbidschieten.

Bij een eerdere campagne tegen illegaal vuurwerk gebruikte de politie nep-webshops om kopers in de val te laten lopen.

 

Bron: Politie gaat achter online verkopers illegaal vuurwerk aan | NOS