De politie in Den Haag heeft een 19-jarige jongen aangehouden. Hij wordt er van verdacht DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd op websites van bedrijven. Ook probeerde hij een aantal bedrijven na de aanvallen af te persen.

Dat meldt de Dienst Regionale Recherche van de politie-eenheid Den Haag vrijdag. De Hagenaar zou zich al sinds 2015 bezighouden met DDoS-aanvallen. Dinsdag werd hij in zijn huis aangehouden. Daarbij zijn ook zijn computers in beslag genomen.

Bij een DDoS-aanval wordt een website door veel verschillende adressen tegelijkertijd bestookt met verbindingsverzoeken. Daardoor raakt de website overbelast en is deze moeilijker te bereiken voor gewone bezoekers.

De politie startte in mei een onderzoek, nadat de afdeling informatie kreeg over de praktijken van de 19-jarige. Hij heeft in ieder geval een Nederlandse bitcoinbeurs met een DDoS-aanval getroffen en geprobeerd af te persen. Het bedrijf ging daar niet op in en deed op advies van de politie aangifte.

De aanvallen werden vaak tegen betaling in opdracht van anderen uitgevoerd. Hoeveel websites de verdachte precies heeft getroffen met een DDoS-aanval, is niet duidelijk.

Botnet

De Hagenaar gebruikte een zogenaamd Mirai-botnet voor zijn aanvallen. Met Mirai-malware wordt gezocht naar met het internet verbonden apparaten, zoals routers, IP-camera’s en smart tv’s, met standaardwachtwoorden. Nadat de apparaten geïnfecteerd zijn met malware, zijn ze in te zetten voor grootschalige DDoS-aanvallen.

Door: NU.nl

 

Source: Politie arresteert 19-jarige Hagenaar wegens afpersing na DDoS-aanvallen