De Cumps worden ze genoemd of de Banco Nuovo: de nieuwe generatie maffiosi van de ‘ndrangheta. Jonge ventjes die het zware geweld niet schuwen en bakken met geld verdienen aan afpersing, drugshandel, ontvoeringen, wapenhandel, diefstal en nog veel meer. In veel gevallen gaat het om zoons of neven van de oude garde.

Vandaag werden zo’n vijftig van die jonge maffiosi opgepakt in de operatie Cumps-Banco Nuovo door de politie in Calabrië. Het merendeel van die jongens werd sinds 2015 in de gaten gehouden.

Ze waren vooral actief in Calabrië en in het achterland van Milaan. Justitie ontdekte dat zonder al te veel moeite. De jonge maffiosi maakten gebruik van zeer zware wapens om hun macht te tonen.

Dure spullen

In de krant La Repubblica zegt de hoofdaanklager van de regio Calabrië dat de jongens zich de absolute en onbetwiste meesters voelden. Hun rijkdom vierden ze met dure spullen en grootse feesten waarvan ze de foto’s op Facebook plaatsten. Er was kortom voldoende bewijs voor de aanklagers om hen te laten arresteren.

Het is een trend onder de nieuwe generatie Italiaanse maffiosi. Terwijl hun vaders en ooms vooral de luwte opzochten om een low profile te bewaren, SnapInstaFaceAppen de jonkies zich in het blikveld van de politie en worden ze makkelijk gegrepen.

Zo ging dat vorig jaar ook met zo’n 200 jonge camorristi in Napels. Na pakweg 50 bloedige moorden werden deze zogenoemde babygangsters achter elkaar gegrepen en achter de tralies gezet.

Geen rolmodel

Dat ze zo roekeloos zijn is voor een deel te verklaren door het succes van de politie. “We hebben de oude garde opgepakt”, zegt de Napolitaanse politie-inspecteur Michele Spina. “De jonge camorristi hebben niemand meer van wie ze kunnen leren hoe je een clan leidt. Hun voorbeelden halen ze dan maar van tv of de film. Gomorra bijvoorbeeld. Maar ze nemen daar alleen de beeldtaal van over, en leren niet wat een crimineel leven inhoudt.”

Italiaanse politie-inspecteur: Ze doen hun helden na van de televisie en uit films

 

Bron: Jonge maffiosi makkelijke prooi voor justitie dankzij sociale media | NOS