Jonge hackers die een Halt-straf opgelegd krijgen, kunnen aan het werk worden gezet bij een IT-bedrijf. Stichting Halt en het Openbaar Ministerie (OM) zijn daarmee een proef gestart.

De stichting en het OM hebben een eerste proef gedaan in samenwerking met drie noordelijke ICT-bedrijven. De pilot wordt Yoda genoemd, naar het personage uit Star Wars.

Twee opgepakte jongens van 14 en 15 jaar uit Drenthe hebben de eerste proef doorlopen, schrijft RTV Drenthe. De oudste kreeg de straf nadat hij een website hackte en een lijst met e-mailadressen en wachtwoorden kon bemachtigen. De ander legde het netwerk van zijn school tijdelijk plat.

 

Straf

De jongens werden door de politie van school gehaald. Ze moesten hun computers inleveren en als straf een presentatie geven over internetcriminaliteit en een beveiligingsplan en sollicitatiebrief schrijven.

Volgens Stichting Halt moeten jonge hackers met een straf bij een computerbedrijf leren dat ze “iets strafbaars kunnen ombuigen in iets positiefs”. Daarnaast kunnen ze leren dat ze “ook als ethisch hacker een toekomst kunnen hebben”.

Stichting Halt en het OM kijken positief terug op de nieuwe pilot. Het OM zegt dat de proef een vervolg krijg in de rest van Nederland.

 

Source: Jonge hackers voeren Halt-straf uit bij ICT-bedrijven tijdens proef