Europol heeft 20.520 domeinnamen in beslag genomen van sites uit 27 landen die namaakgoederen verkochten, de grootste vangst tot nu toe.

Europol’s IPC3-tak heeft dat gedaan in samenwerking met de Amerikaanse dienst voor bescherming van intellectuele eigendommen, wetshandhavers uit 27 EU-lidstaten en partijen via Interpol, meldt Europol maandag.

Die partijen werken sinds 2014 samen om sites die namaakgoederen verkopen offline te halen. In de voorgaande zeven jaar van de samenwerking werden in totaal 7.776 sites met namaakgoederen offline gehaald.

Daarmee is de vangst van 20.520 domeinnamen van dit jaar met afstand de grootste tot nu toe. In 2016 haalde Europol nog ruim 4.500 domeinnamen offline.

Europol wijt het resultaat aan de steeds betere samenwerking tussen de verschillende landen en wetshandhavers. De sites waarvan de domeinnamen zijn ingenomen, verkochten onder meer nagemaakte luxeproducten, sportkleding, medicijnen en elektronica.

Europol rolt de sites altijd eind november op, omdat legale bedrijven met echte producten in december de grootste schade ondervinden door de verkoop van namaakproducten.

Vorig jaar zei het Bureau voor intellectuele eigendom (EUIPO) van de Europese Unie dat Europese bedrijven jaarlijks 83 miljard euro aan omzet mislopen door de verkoop van namaakproducten.

 

Source: Europol haalt ruim twintigduizend sites met namaakgoederen offline