In de VS is een medewerker van Volkswagen veroordeeld voor zijn rol in het dieselschandaal. Ingenieur James Liang moet 3 jaar en vier maanden de cel in en een boete betalen van 200.000 dollar.

De straf is hoger dan de drie jaar en 20.000 dollar boete die de aanklager had geëist, maar lager dan de maximumstraf van zeven jaar en 400.000 dollar boete die hij ook had kunnen krijgen.

Volgens de rechter wist Liang, die al sinds 1982 bij Volkswagen werkt, van het jarenlange bedrog en werkte hij eraan mee om het geheim te houden. Hij zou zelfs een sleutelrol hebben gehad.

De 63-jarige Liang is de eerste VW-werknemer die is veroordeeld in het schandaal. Er zijn nog meer werknemers en ex-werknemers aangeklaagd, maar die wonen op een na in Duitsland en niet meer in Amerika.

De dieselfraude door het VW-concern kwam aan het licht in 2015 door toedoen van de Amerikaanse milieu-autoriteiten. Met behulp van speciale software stootten de dieselauto’s jarenlang bij tests veel minder schadelijke stoffen uit dan in werkelijkheid. De software was in staat om de testsituatie te herkennen.

In Amerika ging het om bijna 600.000 auto’s. Volkswagen kocht in de VS strafvervolging af door miljarden aan boetes te betalen.

De veroordeelde ingenieur Liang gaf vorig jaar toe dat hij en zijn meerderen de autoriteiten hadden bedot en werkte daarna mee met justitie. Hij legde belastende verklaringen over collega’s af in de hoop op strafvermindering.

Maar het werd dus ondanks zijn medewerking een hogere straf dan tegen hem was geëist. Als Liang zijn straf heeft uitgezeten wordt hij naar Duitsland uitgezet.

Bron: Eerste veroordeling in VS vanwege sjoemeldieselschandaal