Een Canadese hacker heeft voor een Amerikaanse rechter toegegeven dat hij medeverantwoordelijk is voor de grootschalige digitale inbraak bij Yahoo in 2014. Toen werden de gegevens van 500 miljoen Yahoo-gebruikers buitgemaakt.

De 22-jarige man, Karim Baratov, zegt dat hij 11.000 webmail-accounts heeft gehackt, van 2010 tot zijn arrestatie in maart. Dat zou hij hebben gedaan in opdracht van de Russische geheime dienst FSB en andere mensen die hem ervoor betaalden.

Spionnen

De advocaten van Baratov zeggen dat hun cliënt slechts acht accounts in opdracht van de Russen heeft gehackt. Hij zou niet hebben geweten dat hij voor spionnen uit Rusland werkte.

De Russen zouden de informatie die ze van Baratov kregen, hebben gebruikt om Russische journalisten en Amerikaanse en Russische overheidsfunctionarissen te bespioneren.

FBI

Baratov is de enige hacker die momenteel terechtstaat voor de Yahoo-hack. Justitie in Amerika is nog op zoek naar andere verdachten, onder wie Aleksej Belan. Hij is een van de FBI’s meestgezochte cybercriminelen.

Op 20 februari wordt bekend welke straf Baratov krijgt.

Source: Canadees geeft jarenlang hacken Yahoo toe