De autoriteiten in de VS gaan onderzoek doen naar de grote cyberaanval bij kredietbureau Equifax. Hackers kregen toegang tot gegevens van 143 miljoen Amerikanen.

Het onderzoek wordt gedaan door de procureurs-generaal van de staten New York, Pennsylvania en Illinois. De procureur-generaal van New York heeft Equifax om extra informatie gevraagd over de zaak. Waarschijnlijk sluiten andere staten zich bij het onderzoek aan. In het Amerikaanse Congres zijn er plannen voor een hoorzitting.

Criminelen kregen door de aanval toegang tot burgerservicenummers, geboortedata en adressen van Amerikanen. De kredietdatabase werd volgens Equifax niet gekraakt. Hackers konden kredietscores van klanten daardoor niet zien. Door de aanval kwamen ook creditcardnummers van 209.000 klanten in de VS op straat te liggen.

De cyberaanval vond in mei plaats, maar werd pas rond 29 juli gedicht, toen het lek door het kredietbureau werd ontdekt. Afgelopen donderdag meldde Equifax de aanval.

Class-action

Inmiddels is ook een zogeheten class-action rechtszaak tegen Equifax opgezet, schrijft Bloomberg. Daarin claimen de aanklagers dat het kredietbedrijf nalatig was bij het beschermen van consumentengegevens. Zo trok het bedrijf geen geld uit om technische maatregelen te treffen die de aanval hadden kunnen stoppen.

De aanklagers zouden tot 70 miljard dollar willen eisen voor geleden schade.

Bron: Autoriteiten VS starten onderzoek naar cyberaanval Equifax