Zuid-Korea verbiedt het inzamelen van geld met behulp van zogeheten ‘initial coin offerings’ (ICO’s). Daarmee beperkt het land de manier waarop de digitale valuta’s geïnvesteerd kunnen worden.

De financiële waakhond in Zuid-Korea zegt het inzamelen van geld via iedere vorm van digitale valuta te verbieden, aldus persbureau Reuters.

Met een ICO kunnen startende bedrijven kapitaal bij investeerders ophalen. Daarbij is sprake van een soort tussenweg tussen crowdfunding en een aandelenmissie, zonder dat banken een rol spelen. Financiële toezichthouders zijn hier ook niet bij betrokken.

Oplichting

Volgens de Zuid-Koreaanse waakhond is de kans op oplichting te groot bij een ICO. Partijen die alsnog via de methode geld proberen op te halen, riskeren een boete.

Het besluit betekent niet dat virtuele valuta zoals bitcoin worden gezien als onderdeel van het financiële systeem in Zuid Korea, aldus de overheid.

China

De Chinese overheid maakte eerder in september een vergelijkbaar besluit, waarbij ICO’s illegaal werden verklaard.

Sindsdien is de bitcoinbeurs BTC China onder druk van de overheid gestopt, waarna ook de beurzen Huobi en OKCoin de handel staakten.

Bron: Zuid-Korea beperkt investeringen met cryptocurrency