Het wetsvoorstel dat het testen van zelfrijdende auto’s zonder chauffeur op de openbare weg wil toestaan, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

De zogenoemde Experimenteerwet zelfrijdende auto’s van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) moet het testen van de nieuwste zelfrijdende auto’s mogelijk maken, meldt de Rijksoverheid.

Als het wetsvoorstel door de Kamer wordt aangenomen, kan de minister vergunningen gaan afgeven voor tests met zelfrijdende auto’s zonder chauffeur op de openbare weg. Tests met zelfrijdende auto’s waar nog wel een chauffeur in zit, zijn sinds 2015 in Nederland toegestaan.

Met de nieuwe wet mogen ook auto’s met een bestuurder op afstand de openbare weg op. Met de nieuwe wet wil Nederland een nieuwe stap zetten richting een Europese afspraak over zelfrijdende auto’s.

Eerder dit jaar spraken de Europese landen onderling af dat alle EU-lidstaten in 2019 klaar moeten zijn voor zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Daar hoort ook een gezamenlijk communicatiesysteem bij, zodat zelfrijdende auto’s in de hele EU met elkaar kunnen communiceren.

De uiteindelijke vergunning zal ingaan op waar, wanneer, onder welke weersomstandigheden en voor hoe lang zelfrijdende auto’s zonder chauffeur de weg op mogen. “Door te experimenteren is Nederland straks goed voorbereid op de toekomst”, licht de overheid toe.

Door: NU.nl

 

Source: Wet voor testen volledig zelfrijdende auto’s naar Tweede Kamer