De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA stelt voor om laptops en andere grote elektronica met batterij uit de laadruimbagage van vliegtuigen te weren.

De FAA stelt dat voor na een eigen onderzoek, dat het recent heeft ingeleverd bij de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO. Dat meldt NBC News.

Eerder dit jaar werd uit angst voor explosieven juist overwogen om laptops en vergelijkbare grote elektronica uit de handbagage van vluchten naar de VS te weren. Na verscherpte controleregels, zag de VS af van dat verbod.

De kritiek luidde destijds al dat het vervoeren van apparaten met een grote batterij in het laadruim juist meer gevaar oplevert. Het onderzoek van de FAA wijst daar ook op.

De lithium-ion-batterij van een laptop kan oververhit raken, en wanneer dat vlakbij een spuitbus gebeurt kan dat een explosie veroorzaken. In het slechtste geval wordt daarbij het automatische blussysteem beschadigd, wat kan leiden tot “het verlies van het vliegtuig”, aldus het onderzoek.

Tien tests

Het verbodsvoorstel van de FAA moet nog door andere lidstaten van de ICAO worden goedgekeurd en overgenomen. Het voorstel wordt volgende week behandeld tijdens een ICAO-vergadering in Montreal.

Wel wordt de aanbeveling om laptops uit het ruim te verbannen onderschreven door onder meer het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.

De FAA heeft in totaal tien tests uitgevoerd waarbij een volledig opgeladen laptop in een koffer zat. Door de laptops van buitenaf te verhitten, werd het zelfstandig verhitten van de batterijen gesimuleerd.

In één van de tests werd een spuitbus met droogshampoo aan de laptop vastgemaakt. Een dergelijke spuitbus is toegestaan in de ruimbagage. Bij die test ontstond vrijwel onmiddellijk brand, waarna de spuitbus binnen 40 seconden ontplofte.

 

Bron: VS overweegt laptopverbod in ruimbagage